Na de actieve beugelbehandeling

Indien de orthodontische apparatuur is verwijderd en/of niet meer gedragen hoeft te worden, is de actieve behandeling daarmee ten einde gekomen. Dit betekent echter niet dat er nu niets meer hoeft te gebeuren. Op dit moment staan alle tanden en kiezen nog los en voelt het misschien vreemd aan met dichtbijten. De komende periode zullen alle tanden en kiezen moeten wennen aan hun nieuwe stand en goed vast moeten groeien in het bot van boven- en onderkaak. Daarnaast hebben tanden en kiezen de neiging om terug te gaan staan in hun oude stand zoals die voor de behandeling was. Dit mag natuurlijk niet gebeuren want dan is alles voor niets geweest! Daarom krijg je nu nog een zogenaamde “nabehandeling” om te zorgen dat tanden en kiezen vastgroeien in de stand die ze nu hebben.

Welke soorten retentieapparatuur?

Afhankelijk van de uitgevoerde behandeling en de uiteindelijke gebitssituatie zal de orthodontist in overleg bepalen welk type retentie-apparatuur in jouw geval het meest van toepassing is. Het vaststellen van het juiste type retentie-apparatuur is maatwerk en in individuele gevallen kan voor een afwijkende vorm van retentie gekozen worden. Meestal wordt voor het vasthouden van de voortanden in de bovenkaak en onderkaak een spalkje gebruikt, soms wordt echter gekozen voor uitneembare retentie-apparatuur. Mede afhankelijk van het type behandeling wordt er in een of beide tandbogen gekozen voor “dubbele retentie”, dat wil zeggen zowel spalkjes als losse retentiebeugels.

Een draadje achter de voortanden

andere namen zijn:

  • spalkje
  • cc-bar

Een nachtbeugel

andere namen zijn:

  • dieptrekplaat
  • essix

Spalkje

Een spalkje is een dun metalen draadje dat aan de achterkant van de tanden wordt bevestigd. Op iedere tand wordt de draad met een bolletje ‘lijm’ vastgezet. Tijdens afspraken om de beugel te verwijderen, wordt eerst het spalkje geplaatst en dan pas de beugel verwijderd, om er zeker van te zijn dat de tanden niet kunnen schuiven alvorens het spalkje wordt bevestigd. Geadviseerd wordt om het spalkje langdurig te laten zitten. In de praktijk blijkt dat men na enige tijd al geen last meer heeft van het spalkje. Voortijdige verwijdering van het spalkje kan, ook na enkele jaren, verschuiving van de tanden tot gevolg hebben.

Nachtbeugel (retentieplaatje)

De nachtbeugel is een loszittende, dus uitneembare, beugel. Het is als het ware een doorzichtig hoesje dat over de tanden en kiezen schuift. Het heeft daarom bijna geen gehemelte. Nadat de vaste beugel verwijderd is moet de retentiebeugel (essix) worden gemaakt. In het begin is de nachtbeugel even wennen. De essix gaat in de loop van de tijd wat losser zitten. De eerste tijd moet je de retentieplaat meestal overdag en nacht dragen, om er voldoende aan te kunnen wennen. Daarna moet de plaat alleen ’s nachts gedragen. Tijdens de controle-bezoeken beoordeelt de orthodontist hoeveel je de essix op dat moment nog moet dragen.

Échte Orthodontist
Wij zijn extern gecertificeerd
(ISO 9001)
Hoge patiënttevredenheid (8,4)
Lees verder over kwaliteit
Snel eerste afspraak
Bij ons geen lange wachttijd. Na uw aanmelding heeft u snel een eerste afspraak.
Aanmelden eerste afspraak
Praktische Locatie
Ideaal gelegen naast winkelcentrum Dukenburg. Goed bereikbaar met auto, trein en bus. Makkelijk parkeren.
Bekijk de route
Orthodontistenpraktijk Nijmegen Dukenburg
Zwanenveld 9080k
6538 SC Nijmegen
tel 024-3440837
Openingstijden
maandag t/m donderdag
van 8:30 uur tot 17.00 uur
Telefonisch bereikbaar
maandag t/m donderdag
tussen 08.30 uur en 12.00 uur
en tussen 13.30 uur en 16.00 uur